Windows

Windows är världens mest använda operativsystem, ett tag ägde Windows 90 % av marknaden. Det har funnits sedan persondatorernas första tid och har kommit i många nya versioner sedan dess. En del minns kanske klassiska versioner som 3.1 och 95. Före Windows tid använde de flesta ett operativsystem som hette DOS (Disc Operating System). Det var helt textbaserat och gick ut på att man skrev kommandon för att utföra de handlingar man ville göra. Det unika med företaget Microsofts nya operativsystem var att det var grafiskt, att man använde mus och att det gick att köra många program samtidigt. Detta har visat sig vara ett vinnande koncept och operativsystemet är fortfarande väldigt framgångsrikt.

Windows är ett populärt operativsystem

Windows erbjuder många möjligheter

Windows är så grundläggande för många människor att det nästan blivit synonymt med vad man kan göra med en PC. Med hjälp av operativsystemet sköts hela datorn och dess funktioner. Det är härifrån som man startar program som Internet Explorer, Paint, Word med mera. Det är alltså operativsystemet som gör det möjligt att surfa på internet, redigera bilder och skriva med mera. Det är också med hjälp av operativsystemet som man hanterar alla filer i datorn. När du öppnar Utforskaren kan du lägga till, ta bort och flytta filer.

Ett av Windows absolut mest populära program är Word. Det ingår i Office-sviten som innehåller Excel, Power Point och många fler användbara och välutvecklade program. Word är en avancerad ordbehandlare som innehåller alla funktioner man behöver för att skriva och behandla text på ett sofistikerat sätt. Word fungerar bra såväl för den som sällan skriver texter liksom för den professionella författaren. Med Word kan du skapa vackra texter med rubriker, innehållsförteckning, sidhuvud, sidfot och sidnumreringar. Det finns oändliga möjligheter med Word och det är absolut ett program som du bör prova.

MacOS eller Windows?

Apples datorer använder ett operativsystem som heter MacOS. En del föredrar MacOS eftersom de tycker att det är mer användarvänligt och krånglar mindre. Men faktum är att senare versioner av Windows krånglar väldigt lite. I operativsystemets barndom var det vanligt att hela system hakade upp sig och man blev tvungen att starta om datorn. Men det händer väldigt sällan numera. En del föredrar MacOS eftersom det finns en del programvaror, till exempel för bildredigering, som inte finns tillgängliga för Microsofts operativsystem. Oavsett vilket man väljer så får man en riktigt bra och välutvecklat operativsystem.

Ett annat väldigt populärt program som finns att tillgå om man använder Windows är Power Point. Med hjälp av Power Point kan man skapa snygga och pedagogiska presentationer med bilder, texter och figurer. Programmet är väldigt lättanvänt och tar inte lång tid att lära sig. Man kan skapa professionella presentationer som man kan visa då man håller föreläsningar eller har lektioner om man arbetar i skolan. Ett annat populärt program är Excel. Med hjälp av Excel kan man göra avancerade matematiska beräkningar.

Windows är ett populärt operativsystem

Windows är ett oerhört populärt operativsystem som följer med de flesta datorer som inte är tillverkade av Apple. Windows erbjuder massor av möjligheter i form av medföljande programvaror. Office-sviten med Word, Excel, Power Point och fler program innebär en fantastisk möjlighet att använda datorn för ens behov på kontoret. Datorn har blivit det absolut viktigaste redskapet på de flesta kontor och detta är delvis Microsofts förtjänst. Tack vare de program som går att köra med deras operativsystem har vi effektiva verktyg för att klara de flesta uppgifter som finns på ett modern kontor. Microsoft utvecklar ständigt sitt operativsystem och för varje ny version som kommer blir operativsystem bättre.