Smartphones och surfplattor

Idag kan de flesta som har en smartphone inte tänka sig att leva utan den. Det har gått från att ha blivit en rolig pryl till ett nödvändigt ont. Det finns fler mobiler än människor på jorden men hur många av dem som är smartphones är oklart. Många är fördelarna med en smartphone; de gör oss oberoende av att bära runt på en ibland tung dator och vi behöver inte vara låst till en stationär dator heller. Men vad finns det för nackdelar? När mobilerna kom var det mycket diskussioner om den farliga strålningen. Dagens smartphones har inte det problemet. Men vilka är nackdelarna?

Många är besatta av sina smartphones.

Smartphones och beroendet

Visste du att i USA kategoriseras ett smartphone-beroende i klass med alkoholberoende, drogberoende eller andra vanliga beroendeformer? I Sverige har vi inte samma synsätt på mobilberoendet. Men forskning visar att ungdomars hjärna har svårare att stå emot ett textmeddelande än en nikotinkick. Dessutom visade det sig i samma studie att en av tre konsumenter hellre skulle avstå sex än att säga hejdå till sina smartphones. Varannan person skulle dessutom välja bort motion för mobilbruk om det valet fanns. Men det finns några tecken du kan vara uppmärksam på om du eller någon i din närhet har en ohälsosam relation till mobilen.

Allt som kan brukas kan missbrukas finns det ordspråk som heter. Känner du att du har varit alltför stressad den senaste tiden kan du ta en titt på ditt mobilanvändande. För människans hjärna är gjord för bara en viss mängd information per dag – det härstammar från när vi levde på savannen. Idag blir hjärnan översköljd med information, och mycket kommer från våra smartphones. Olästa mejl, notifikationer och vibrationer gör att det blir många avbrott under vår dag, vilket minskar koncentration och vårt mentala lugn. Det gör också att vår stressnivå höjs eftersom kortisol pumpas ut i kroppen vilket är ohälsosamt på lång sikt.

Skärmtid för barn?

För många föräldrar har smartphones blivit ett enkelt sätt att underhålla barnet till exempel när man är på bussen, i tunnelbanan eller vid bordet när man vill att de ska äta sin frukost och inte hålla på och springa iväg. Samtidigt har det kommit många röster som hävdar hur barnens skärmtid är skadliga för dem. Utvecklingen har gått fort och forskningen är ganska outforskad om hur mycket skärmtid som är passande eller inte. Den senaste forskningen från amerikanska barnläkarföreningen säger helt enkelt att man ska se till att skärmtiden inte går ut över annan aktivitet som är viktigt för barnen.

Barn är även duktiga på att notera hur deras föräldrar beter sig med och utan mobil. När barnen kallar på förälderns uppmärksamhet utan att få respons för att föräldern sitter med en mobil kommer barnet snart att ge upp. Detta misslyckade kontaktsökande upplevs hos barnet som att föräldern är deprimerad eftersom det är samma respons för barnet. Om detta sker någorlunda regelbundet under barnets uppväxt kommer barnets kognitiva utveckling att ske senare än normalt. Barnet kan alltså riskera att må sämre. Men eftersom smartphones är en relativt ny sak i våra hem finns det ingen långtgående forskning som exakt kan fastslå hur det faktiskt blir. Ett förslag är därför att använda smartphones när barnet leker med andra eller när det sover. Det här menar bland annat Statens medieråd och Rikshandboken barnhälsovård.

Dagens smartphone är morgondagens dumbphone

Men frågan är hur länge vi kommer gå med smartphones så som de ser ut idag. Nu har det varit ett tag sedan det kom en teknisk revolution så som det var när smartphones kom. Utvecklingen går snabbt framåt och redan nu börjar virtual reality och augmented reality sakta men säkert ta sig in i våra hem. När din smartphone precis hade börjat göra datorn oväsentlig så börjar denna teknik nu ifrågasätta det som vi annars tog för givet: varför se på en liten mobilskärm när du kan ha 360-gradersskärm istället? Och vilka konsekvenser kommer detta få för oss? Som sagt, det som kan brukas kan också missbrukas, så även i framtiden.